Azok a szakemberek, akik komoly tapasztalattal rendelkeznek az árverési tárgyak körében értéküket, értékesíthetőségüket és borok esetében eltarthatóságukat illetően. A borárverések valójában különböznek a szokványos művészeti tárgyakat, régiségeket vagy egyéb gyűjteményeket kínáló aukcióktól. A bor ugyanis – bizonyos korlátok között – élvezeti értékkel is kell, hogy rendelkezzen. A szakértőnek tehát a borok potenciálját épp úgy ismernie kell, mint az egyes termőhelyek, termelők borainak sajátos karakterét, a bor előéletét, tárolási körülményeit – vagy éppen az aukcióra kerülő palackok alapján kell ezekre következtetnie.
A szakértők általában egy saját tapasztalaton nyugvó, és egy előző árverésen elért leütési ár alapján is értékelnek. A becsérték és a kikiáltási ár ezek együttes figyelembevételével kerül kialakításra. Korunk két legismertebb borárverési szakértője Serena Sutcliffe a Sotheby’s és a ma már nyugdíjba vonult Michael Broadbent, a Christie’s aukciós ház borászati szekciójának II. Világháború utáni újraálmodója és kreátora, II. Erzsébet (vélhetően) örökös főpohárnoka…
Mg 2014. március 3.