Tokaji Borlovagrend

A Borlovagrend minden évben, a Tokaji Tavasz eseménysorozat részeként, megrendezi a NAGY TOKAJI BORÁRVERÉSÉT

Tokaji-Borlovagrend-PressKit-logo-small-color.jpg

Confrérie de Tokaj

2014.02.17. 23:46 TokajiBorlovagrend

Mészáros Gabriella Nagy Tokaji Borárverési blogja

Meszaros_Gabriella.pngA múlt évi, 2013-as Tokaji Borárverés kapcsán sokakban felmerült a kérdés, vajon mi is az, ami az egyes borok értékét meghatározza? Melyek azok a kritériumok, amik néhány kiemelt tételt nagy nemzetközi árverések keresett kincsei közé emelnek?

Minőség, eltarthatóság, ritkaság. Nyilván ezek együttese az, ami a végső értékrendet kialakíthatja. A három fő kritérium közül talán az adott minőség az, ami évről-évre a legnehezebben határozható meg. Az eltarthatóság, érlelhetőség és maga a ritkaság is egy-egy bornál dokumentálható tényeket foglalnak magukba. Hiszen ha fellapozzuk elmúlt évtizedek, vagy éppen évszázadok krónikáit, a feljegyzések, árverési jegyzőkönyvek és a megbízható szaktekintélyek borleírásai nem csak megbízható támpontokat adnak, de el is igazítanak bennünket. Az adott, aktuálisan árverésre kerülő friss tételek érzékszervi tulajdonságait viszont még nem ismerjük, csak korábbi, hasonló tételekről alkotott ítéletünket tudjuk segítségül hívni. Emellett létezik afféle „előszereteti” érték is, ami néha csak egy-egy ember számára jelent különös vonzalmat egy tárgyhoz. De létezhet efféle kiemelt értéke egy-egy hordó bornak is.

A tokaji borok értéke már több száz éve magasan jár. Nem véletlenül, hiszen valójában mindazokkal a kritériumokkal rendelkezik, amelyek egy-egy komoly borvidék rangját meghatározzák a világban. Egyedi, kifogástalan minőség, évszázadokban mérhető eltarthatóság. Kellhet-e ennél több, amikor egy komoly, sokak számára kizárólagosan elérni kívánt borra gondolunk. Igaz, a tokaji borok ma már – és remélhetőleg még - ritkábban kerülnek nagy nemzetközi árverések katalógusaiba, mégis van egy réteg akik tudják: nem veszíthetnek.

A Tokaji Borlovagrend Bíráló Bizottságának tagjai ezért kísérik végig a borok útját a születéstől a palackba kerülésig – hiszen azzal az aktussal, amivel árverésre bocsátásra alkalmasnak mondanak egy-egy bort, felelősséget vállalnak. A termelőért, a borért, az évjáratért, az érlelhetőségért és a bor egyediségéért. E felelősség súlya alatt kívánunk tehát minden elszánt árverezőnek, jó licitálást, szép borokat!

Mészáros Gabriella

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tokajiborlovagrend.blog.hu/api/trackback/id/tr365819620
süti beállítások módosítása